چاپ شده در رومه شرق به تاریخ ۲۷مرداد۹۸
نفتکش گریس 1 بعد از هفتهها زورمداری انگلستان و حمایت نیمه آشکار ایالات متحده با بیاعتنایی رییس دادگاه جبلالطارقی به درخواست غیر رسمی امریکا به آزادی نزدیک شد، هر چند بعد از آن تلاشها برای توقیف مجدد آن ادامه دارد. اما تا این لحظه آزادی شکننده ولی به هر حال تحصیل شده به نوعی که به خاطر درخواست دیرهنگام ایالات متحده و گرهی که تلاش شد در کار بیفتد چه بسا پرهیجانتر و شیرینتر به کام آمد. این رهایی هر چند بسیار شیرین بود ولی اصلاً ساده نبود و در آن نکات مهمی برای توجه تخصصی و نیز مراقبت وجود دارد. چرایی و چگونگی واکنش بریتانیا و دولت تحتالحمایهاش وقتی از همیشه مهمتر میشود که با یادآوری وضعیت خاص این کشور و نسبت اتحاد همه جانبه و بیچون چرایش با ایالات متحده را در نظر میآوریم.
موضوع فوق و آزادی فعلی گریس1 بدون اینکه در حالت تبادل همزمان با کشتی انگلیسی توقیف شده رخ داده باشد بیشک یکی از توفیقات کارشناسی حقوق و ی کشور و وزارت امور خارجه محسوب میشود، چرا که با نگاهی به صحنه در یافته میشود که ایران با محاسبهی دقیق یبینالمللی بریتانیا را به خوبی در بزنگاهی یافت که شاید در تاریخ این کشور یگانه باشد و آن هنگامهی خروج از اروپای متحد است. این موضوع گرچه با توجه به توان اقتصادی امریکا از دور به نظر به موضع ایران در پرونده اخیر دیده میشد اما درعمل ایران توانست خود را با عمل به موقع بر آن سوار کند. تا جایی که فراتر از موضوع نفتکشها دیپلماسی فعال باعث شد دولت پارلمانی تازه تاسیس بریتانیا به این نتیجه برسد که برهم کنشهای تنشآلود با ایران اولاً غیر ضروری است و ثانیاً قابل اجتناب؛ کما اینکه همین توقیف نیز در پایان دولت قبلی با اشاره ایالات متحده رخ داده بود و بریتانیا خود را قربانی این ت احساس میکرد. مهمترین نتیجهای که از قاطعیت و ضمناً دیپلماسی ایران در این موضوع برای بریتانیا و کلیه کشورهای ناظر موضوع حاصل آمد همین بود که نه با تعدی به ایران تحت فشار بلکه صرفاً با حذر کردن از هرگونه تنشی میتوان به سلامت از کنار دعوای میان ایران و امریکا گذشت. در واقع به جای اینکه امریکا بتواند بازداشت نفتکشهای ایرانی را به بهانههای واهی ولی در دسترس به سابقه تبدیل نماید عکس آن و قاطعیت رویکرد ایران در هر لحظه به سابقهای در این روزهای روابط بینالملل تبدیل شد و این البته بزرگترین دستاورد است. نتیجهای که اگر در قالبی بزرگتر و با لحاظ ناکامی سفر ناشیانهی جان بولتون به انگلستان با محور ایران و اذعان وی به بیموقع بودن آن بهتر دیده و درک میشود.
البته شاید چنین ناشیگریهایی از جنس سفر نسنجیده بولتون یا ارسال ایمیل دیرهنگام به دولت جبلالطارق که با بیمحلی توام شد در نگاه اول از دولت حرفهای امریکا عجیب به نظر برسد اما باید به یاد آورد که زورمداران همواره به دلیل عدم احساس نیاز به اندیشیدن و دقت نظر از قدرت خود میکاهند. حالا هم باید باور کرد که بدنهی کارشناسی وزارتخارجه و دولت امریکا به حاشیه روفته و در سکوت با دولت افسارگسیختهی کنونی کمترین همکاری ممکن را به خرج میدهند.
در عین حال شیرینی این پیروزی نباید ما را از واقعیت صحنه غافل کند: در هر حال پس از خروج بریتانیا از اروپا اولویت اول ت خارجی و اقتصاد و بازرگانی این کشور جبران خسارت ناشی از این خروج خواهد بود و این یکی از مهم ترین کانالهایی است که به طور بالقوه میتواند محل سو استفاده دولت دونالد ترامپ واقع شود: حتما یکی از مهم ترین امتیازهایی که امریکا از شریک دیرینهاش درخواست میکند تغییر رویکرد ت خارجی بریتانیا در قبال موضوع ایران خواهد بود. امری که شاید جز راحت ترین چرخشها برای این دولت شکننده باشد. گویی که غفلت امریکا در لحاظ کردن قدرت مجلس در دولت پارلمانی بریتانیا و زیر ذره بین قرار داشتن مدام دولت در این کشور موجب اشتباه محاسباتی امریکا در توقع از کابینه تازه تاسیس بوریس جانسون بود اما به هر حال ممکن است ضرورت تاریخی حتی همین پارلمان را هم در وضعیتی قرار دهد که فاصله گرفتن از ت خارجی اتحادیه اروپایی در فقرهی ایران و به خصوص برجام را کم هزینه تلقی کرده و به آن تن دهد. از این رو باید با توجه هرچه بیشتر کارشناسی و ادامهی دیپلماسی فعال و نیز برخورد رسانهای و مدیریت افکار عمومی تا حد ممکن در این کشور تلاش شود تا موضوع نفتکش به جای موردی برای افزایش فاصله و نزدیکی بریتانیا به ایالات متحده تبدیل به پروندهای شود که نتیجهی نهاییاش به عکس ادامه رهیافت مستقل از امریکا و تا حدی اروپایی بریتانیا در مواجهه با ایران باشد و این البته با نشان دادن حسن نیت همیشگی و به رخ کشیدن موضع مستقل و عدالتخواهانه ممکن خواهد شد؛ باشد تا شیرینی این دست پیروزیهای قاطع و دیپلماتیک با قدمهای آن امتداد یافته و زورگوییهای عریان امریکا احیاناً به مقدمهی تلخیهایی در آینده مبدل نشود.
امریکا ,بریتانیا ,دولت ,موضوع ,کشور ,متحده ,ایالات متحده ,ت خارجی ,افزایش فاصله ,دولت پارلمانی ,دیپلماسی فعال منبع
درباره این سایت